Definitief plan voor Zonnepark De Schorf

26 maart 2021 Matthijs Oppenhuizen

Er is een definitief landschappelijk inpassingsplan voor Zonnepark De Schorf. Hierin is veel rekening gehouden met landschap en natuur.

Definitieve versie van plan na reacties
In de nieuwsbrief van 10 juli 2020 deelden we ons concrete plan voor Zonnepark De Schorf. In de nieuwsbrief van 7 september 2020 stond een samenvatting van de reacties die we daarop kregen. In deze nieuwsbrief geven we aan hoe deze reacties hebben geleid tot het definitieve plan. Eerst benoemen we de belangrijkste punten van het definitieve plan. 

Samenvatting van definitieve plan
Het definitieve landschappelijk inpassingsplan lijkt sterk op de eerdere versie van het plan. Hieronder staan de belangrijkste punten uit het definitieve plan samengevat: 

  • Het totale plangebied is circa 28 hectare groot, maar boven ruim 40 procent van het plangebied komen geen zonnepanelen. Die ruimte is inclusief de ruimtes tussen de rijen zonnepanelen en is bestemd voor landschappelijke en natuurlijke elementen.

  • Om het zonnepark komt aan de buitenkant struweel. Aan de binnenkant van het struweel – de zijde van de zonnepanelen – komt vervolgens een strook met ruige kruiden. Dat loopt weer over in kruidenrijk grasland tot onder de zonnepanelen (zie illustratie van deze zoom hieronder).

  • Het struweel en de kruiden vormen een strook van circa 25 meter breed en zes tot acht meter hoog. Aan de noordkant van het zonnepark worden bovendien extra bomen geplant.

  • De sloot in het plangebied die van oost naar west loopt, krijgt gedeeltelijk minder steile, natuurvriendelijke oevers. Ongeveer de helft van deze sloot wordt ook ondieper gemaakt, zodat deze plek natter wordt. Dit is goed voor de biodiversiteit.

  • Het hek rondom het zonnepark wordt door het struweel niet zichtbaar. De onderkant van het hek blijft open zodat klein wild het zonnepark in en uit kan.

  • Dit plan is met name aantrekkelijk voor boerenlandvogels zoals de patrijs, omdat er door de begroeiing meer dekking is voor de vogels en meer insecten als voedsel.

Illustratie toont een dwarsdoorsnede van de zoom met struweel, ruige kruiden en kruidenrijk grasland die om het gehele zonnepark komt (tekst loopt door onder de afbeelding):

2021 03 18 zoom van struweel 1

Volledige definitieve plan staat op de website
Het volledige definitieve landschappelijk inpassingsplan met meer toelichting en tekeningen staat op deze website, klik daarvoor hier. Het plan staat op deze pagina onder het kopje ‘Definitief landschappelijk inpassingsplan (26 maart 2021)’. 

Plattegrond van het zonnepark
Hieronder staat nog een plattegrond van het definitieve plan. Deze staat ook in het landschappelijk inpassingsplan op deze website (tekst loopt door onder de plattegrond).

2021 03 18 plattegrond definitief plan 1

Beheerplan: advies is begrazing door schapen
IKL – stichting Instandhouding Kleinschalige Landschapselementen Limburg – heeft het landschappelijk inpassingsplan gemaakt. IKL heeft ook een beheerplan gemaakt waarin staat hoe de natuurlijke elementen het beste kunnen worden beheerd. Dat document staat ook op deze website, bij het landschappelijk inpassingsplan. Zo wordt gecontroleerde begrazing door schapen geadviseerd. 

Antwoord op ontvangen reacties
Hieronder staan nogmaals de reacties die we van inwoners en maatschappelijke organisaties kregen op de vorige versie van het plan. Die reacties staan vetgedrukt en daaronder staat wat ermee is gedaan in het definitieve plan. 

  1. Advies inwoner: kies voor beplanting met vruchten die mensen kunnen plukken, zodat het meer een voedselbos wordt. Dan kan de omgeving zich nauwer betrokken voelen.
    Aanpassing in het plan: Er worden meerdere soorten geplant die (na bewerking) eetbare vruchten opleveren. Dat zijn de rode kornoelje, Gelderse roos, Egelantier, wilde lijsterbes, Mispel, Wegedoorn en Krentenboompje.

  2. Lokale natuurorganisatie: in beginsel de voorkeur voor zonnepanelen op daken en we volgen de Zonnevisie van Natuur- en Milieufederatie Limburg. Toch volgen we de ontwikkelingen rond Zonnepark De Schorf met belangstelling, met name vanwege de maatregelen die worden genomen op het gebied van biodiversiteit.
    Aanpassing in het plan: Er is geen directe aanpassing nodig, maar dit onderstreept het belang van de maatregelen op het gebied van landschap en natuur in het zonnepark.

  3. Provinciale natuurorganisatie: voer een nulmeting uit naar de huidige biodiversiteit in het gebied en monitor de ontwikkeling van de natuur na realisatie van het zonnepark.
    Aanpassing in het plan: In het beheerplan is monitoring van de natuurlijke elementen opgenomen (zie het volledige beheerplan op onze website). Zo kan worden bepaald of het streefbeeld is bereikt of met deze beheerwijze wordt behaald. Geadviseerd wordt om na het eerste jaar een monitoring uit te voeren en daarna om de drie jaar.

  4. Provinciale natuurorganisatie: voer een ecologisch onderzoek uit.
    Aanpassing in het plan: Er is een onderzoek gedaan naar de huidige ecologische situatie in het gebied. Dat onderzoek staat op onze website, klik daarvoor hier.

  5. Provinciale natuurorganisatie: op enkele honderden meters afstand van het beoogde zonnepark bevinden zich dassenburchten. Het plan voor het zonnepark kan een verbetering zijn voor de das ten opzichte van het huidige landbouwgebied. Zorg dan wel dat het gebied van het zonnepark goed toegankelijk is voor dassen.
    Aanpassing in het plan: Het hek rondom het zonnepark blijft aan de onderkant open, zodat klein wild (waaronder de das) het zonnepark in en uit kan lopen.

  6. Provinciale landbouworganisatie: geeft geen inhoudelijke reactie op dit concrete plan, maar pleit in zijn algemeenheid voor zuinig ruimtegebruik waardoor er voorzichtig moet worden omgegaan met zonneparken op landbouwgrond.
    Aanpassing in het plan: Dit leidt niet direct tot een aanpassing in het plan, maar onderschrijft het belang van een zorgvuldig project. In onze nieuwsbrief van 17 december 2020 stonden we uitgebreider stil bij zonneparken op landbouwgrond.

  7. Lokale natuurbeheerorganisatie: het is een goed plan. Het vernatten van het gebied (minder steile oevers in de sloten en ondiepere delen) kan goed uitpakken voor vogels in de omgeving. Een advies is te heroverwegen of reeën in het zonnepark kunnen komen. Als reeën dat kunnen, kunnen honden dat ook met alle gevolgen van dien. Verder zijn enkele suggesties voor de aanplant rondom het zonnepark de Europese vogelkers, gele kornoelje, rode kornoelje en de Limburgse boskriek.
    Aanpassing in het plan: De sloot die van noord naar zuid door het plangebied loopt, krijgt geen natuurvriendelijke oevers. Uit overleg met het waterschap blijkt dat deze sloot een belangrijke functie heeft in de waterhuishouding in het grotere gebied. Als de sloot het water minder snel afvoert, kan dat te grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld boeren in de omgeving waarvoor het zonnepark dan aansprakelijk is. De sloot die van oost naar west loopt, wordt wel gedeeltelijk natuurlijkvriendelijk ingericht en wordt bovendien deels ondieper gemaakt, zodat een aanzienlijk gebied natter wordt.
    De zoete kers wordt meegenomen in de beplanting, aan de noordkant van het zonnepark als boomvormer. IKL geeft aan dat de gele kornoelje beter past in Zuid-Limburg dan in dit gebied. De vogelkers wordt niet geplant in het struweel, omdat deze daarvoor te veel een boomvormer is.
    Het zorgpunt van reeën en honden is begrijpelijk, maar het gebied afsluiten voor dieren zoals de reeën heeft ook negatieve effecten, vooral op het beschikbare leefgebied. Het blijft een risicoafweging, maar we denken dat dit zo verantwoord kan – ook omdat honden in veel situaties in beginsel aangelijnd moeten zijn.

Klaar om een vergunning aan te vragen
Nu het plan definitief is, zijn we in principe klaar om een vergunning aan te vragen bij de gemeente Peel en Maas. Wanneer dat kan, is momenteel afhankelijk van de gemeente. Die heeft besloten te willen werken met zogeheten maatschappelijke tenders: plannen voor zonneparken kunnen worden ingediend en daaruit selecteert de gemeente op basis van criteria plannen die een vergunning mogen aanvragen. Hoe het verder gaat met deze tenders, weten wij nog niet exact. We houden u via onze nieuwsbrief en website op de hoogte van de voortgang.